
Musaka sa puretinom
Visoko proteinska musaka sa puretinom 😃💪
___________________
Sastojci:
300 g mljevene puretine
500 g krumpira
1 luk
100 g posnog sira
1 jaje
Zacini: vegeta, papar, crvena paprika, origano
Par komadica slanine
Priprema:
Sitno
sjeckani luk preprziti na malo kokosovog ulja te dodati mljevenu
puretinu i zacine. Kuhati 15-tak minuta. Krumpir izrezati na kolutice
te poslagati u kalup.
Slaganje:
1. Red kolutica krumpira
2. Red puretine
(Nastaviti dok ne potrosite sastojke)
- peci na 200° 40min
Zatim
umutiti jedno jaje te 100 g posnog sira, dodati malo vode da smjesa ne
bude pregusta. Izliti smjesu te staviti par komadica slanine. Peci
dodatnih 10 min.
NUTRITIVNA VRIJEDNOST:
Kcal 894
P: 91g
UH: 88g
M: 19.7g

Polpete od brokule
Klasične fitness namirnice brokula, piletina, jaja, na malo drugačiji način
Sastojci(za 10 kolutića):
350 g brokule
2 jaja
10 g rižinog grisa
1
manji luk
Priprema:
Skuhati brokulu, te kada je kuhana
ocjedititi i vilicom izgnječiti. U nju dodati 2 jaja, luk, rižin gris te
začine(sol, papar, vegeta). Oblikovati na papiru za pečenje te peći 30
min na 180°
Nutritivna vrijednost 1kom: Kcal 32 P: 2,4 g UH: 3,1 g M: 1,2 g

LCHF Pita od tikvice
Sastojci:
400 g tikvice
3 jaja (180g)
300 g posnog sira
Pola luka
20 g psyllium ljuskica
Začini: sol, papar, origano
Priprema:
Tikvicu naribati sto sitnije te posoliti i ostaviti 10tak min da pusti
vodu, nakon čega ju ocijedite. Ocijeđenim tikvicama dodati ostale
sastojke: jaja, posni sir te začine. Sve dobro izmješati te dodati
psyllium ljuskice(nije neophodno) . Smjesu izliti na papir za pečenje te
peći 30 min na 180°
Dobar tek!
Nutritivna vrijednost(1 komad): Kcal 102, P:10,7g, UH: 4,7g, M:3,7g

Bezglutenski Chicken Burger
Obožavaš burgere? A paziš na prehranu...ovo je idealno za tebe!
Sastojci:
1 jaje (60g)
90 g brašna od proso
60 g brašna od pira
100 ml tekučeg jogurta
100 g grčkog jogurta
1 bezglutenski prašak za pecivo
Pola čzl
soli
10 g psyllium ljuskica
Priprema:
Umutiti jaje te dodati tekuči i grčki jogurt te sol. Sve zajedno dobro
izmutiti. U smjesu dodati brašno od pira i prosa. Sve zajedno dobro
umješati. Dodati prašak za pecivo te psyllium ljuskice. Kada se smjesa
izjednači, na pair za pečenje stavljati smjesu žlicom željene veličine.
Peći na 200° 20tak minuta.
Za nadjev: Zrnati sir, 100 g piletine, Prženi luk i paprika, žlica pasirane rajčice
Nutritivna vrijednost jednog peciva: kcal:203, P:8,3g, UH:29,2g, M:5,9g
Crvena riža
Sastojci:
Crvena riža (70g)
1 Mrkva (50g)
1 Crvena paprika (60g)
Tuna (80g)
Pola režnja bijelog luka
Začini: vegeta, papar, origan
________________
Priprema:
Popržiti luk, papriku i mrkvu 5 min na malo kokosovog ulja. Zatim dodati opranu rižu te preliti vodom toliko da pokrije rižu. Dodati začine te kuhati 30-40min uz povremeno dodavanje vode. Poslužiti sa tunom
NUTRITIVNA VRIJEDNOST PORCIJE: Kcal 446 P: 26 g UH: 63 g M: 10 g

Integralna vege pizza
Od pirovog brašna
300 g integralnog pirovog brašna
1 czl soli
1 czl meda
15 g
svježeg kvasca
200 ml mlake/tople vode
50 g sira gauda
Mozzarella
1 jaje
Kukuruz
Cherry rajčice
Paprika
Priprema:
15 g kvasca pomješati sa žlicicom meda i 2 žlice mlake vode. Ostaviti 15-tak min na toplome. Nakon toga pomješati pirovo brašno, žlicicu soli te u sredinu izliti smjesu od kvasca i dodati 200 ml tople vode. Sve zajedno dobro umjesiti te ostaviti 30 min da se tjesto podigne. Zatim ga oblikovati na papiru za pečenje te staviti nadjev po želji. Ovdje je sir gauda, mozzarella(cca25g) pasirana rajcica, kukuruz, paprika, jaje. Sve staviti peći na 200° 20-tak minuta.
Prosječna nutritivna vrijednost cijele pizze: Kcal: 1156 P: 129.5 g UH: 171.8 g M: 26.7 g
Integralni kruh od pira
Za one koji su ljubitelji kruha , integralno brašno od pira idealna je zamjena za pšenicno brašno. Ono sto ga razlikuje od pšeničnog brašna je znatno veća količina proteina te je bogato aminokiselinama. Za razliku od psšnice, u puno manjoj mjeri sadrži gluten zbog ćega je lakše probavljiv.
Sastojci:
350 g pirovog brašna
150 ml vode
100 ml mlijeka
1 czl soli
1 czl meda
Pola czl sode
1 žlica chia sjemenki
Priprema:
Sve suhe sastojke zajedno pomješati. U mlijeko dodati mlaku vodu te med. Kada se med otopi dodati ju u suhe sastojke mješajuci. Kada se smjesa sjedini izliti ju u kalup obložen papirom za pečenje. Peći 45 min na 170°
Nutritivna vrijednost cijelog kruha: Kcal 890 P: 42 g UH: 196 g M: 8.5 g Vlakna: 28 g


Musaka od puretine
sastojci:
500 g mljevene puretine
800 g krumpira
2 crvena luka
2 jaja
zlica vrhnja
začini: vegeta, papar, kurkuma, slatka crvena paprika
Priprema:
luk sitno isjeckati te prepržiti. na luk dodati puretinu te ju začiniti. krumpir izrezati na kolutiće te začiniti sa malo kokosovog ulja i vegete. kada se puretina popržila, u kalup slagati po slojevima: 1. kolutiči krumpira, 2. puretina, te ponoviti. peći 30 min na 200 stupnjeva, zatim preliti sa smjesom od 2 jaja i žlicom vrhnja te peći dodatnih 30 min.

Mexican tjestenina
Brza mexican tjestenina sa puretinom
Sastojci:
230 g
puretine
200 g tjestenine
1 tikvica (250g)
Luk
Mrkva
Začini:
vegeta,sol,papar, crvena parika, kajanski papar
Priprema:
Luk i mrkvu sitno isjeckati te
prepržiti na malo kokosovog ulja. Nakon par minuta dodati puretinu.
Kada se puretina zapeče dodati tikvice te začine. Nakon par minuta
ubaciti tjestenimu i zaliti vodom, toliko da prekrije. Kuhati 30
minuta.
Nutritivna vrijednost (2 porcije): 930 Kcal 74 g P 140 g UH 13 g M

High protein pizza
Sastojci za podlogu:
2 jaja
70 g zobenog brašna
20 g psyllium ljuskica
10 g kokosovog ulja
Pola czl soli
Pola czl papra
Priprema:
Jaja i kokosovo ulje pjenasto izmutiti te dodati zobeno brašno i psyllium ljuskice. Dodati začine te smjesu staviti na papir za pečenje i peći 10 min na 180°. Zatim izvaditi, staviti nadjev ( sir gauda, čajna kobasica, kulen, pelati rajčice ili nešto drugo po želji) te peći još 10-tak minuta